Σύμπραξη Έργου
Το έργο αποτελεί σύμπραξη 3 φορέων:
α) ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ, ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ (ΕΥΕΙΣ), ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ/ ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ (Ανάδοχος Φορέας)
Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ανήκει στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το ΕΚΠΑ είναι το μεγαλύτερο δημόσιο ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης στην Ελλάδα και τοποθετείται ανάμεσα στα 301-400 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Κατά την περίοδο 2008-2014 το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα από έρευνα στο ΕΚΠΑ ανερχόταν σε 363 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το 26,7% είναι ευρωπαϊκή επιδοτούμενη έρευνα και καινοτομία.
Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), έχει ως βασικό ρόλο των διαχείριση σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο όλων των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου και έχει διαχειριστεί περισσότερα από 12.000 ερευνητικά προγράμματα.
Η Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ έχει επιτελέσει πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό, ερευνητικό, κλινικό και κοινωνικό έργο. Η σχολή συγκαταλέγεται σήμερα στις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω της τα 2/3 των Αμερικανικών Ιατρικών Σχολών.
Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ ιδρύθηκε το 1936 (Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Β.Δ 2/10-12-1938 (Έδρα Υγιεινής Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ΦΕΚ κατ.401Β΄/6-8-97). Λειτουργεί μεταπτυχιακά προγράμματα σε Βιοστατιστική και Δημόσια Υγεία. Σε αυτό υπηρετούν 15 μέλη ΔΕΠ (Ιατροί, Επιδημιολόγοι, Βιοστατιστικοί, Ιολόγοι κλπ) και περίπου 40 επιστήμονες και τεχνικοί που εργάζονται στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην επιδημιολογία λοιμώξεων και καρκίνων, περιβαλλοντική επιδημιολογία και Στατιστική Μεθοδολογία. Κάθε έτος περισσότερες από 30 εργασίες δημοσιεύονται από τα μέλη του σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Έχει ενεργή συμμετοχή στην έρευνα του HIV διενεργώντας μελέτες για την επιδημιολογία και τη φυσική ιστορία της λοίμωξης καθώς και Εθνικά Προγράμματα προληπτικού ελέγχου. Ενεργή συμμετοχή έχει επίσης και στην έρευνα για τις ηπατίτιδες B και C διενεργώντας μελέτες φυσικής ιστορίας, μοριακής επιδημιολογίας, οικονομικών υγείας και εκτίμηση μελλοντικού νοσολογικού φορτίου. Οι ερευνητές που συμμετέχουν στην τρέχουσα πρόταση έχουν ιδρύσει και συντονίσει μεγάλα ερευνητικά δίκτυα και έχουν συμμετέχει με ηγετικό ρόλο σε Πανεθνικές και Πανευρωπαϊκές συνεργατικές μελέτες.
β) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (ΟΚΑΝΑ), ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ιδρύθηκε με το Νόμο 2161/1993 (έναρξη λειτουργίας το 1995) και είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο, ο ΟΚΑΝΑ είχε ως κύριους σκοπούς:
α) το διυπουργικό συντονισμό, το σχεδιασμό, την προώθηση και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής σχετικά με την πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση των ουσιοεξαρτημένων ατόμων
β) τη μελέτη του προβλήματος των ουσιοεξαρτήσεων σε εθνικό επίπεδο, την παροχή έγκυρων και εμπεριστατωμένων πληροφοριών και την ευαισθητοποίηση του κοινού
γ) την ίδρυση και την αποτελεσματική λειτουργία κέντρων πρόληψης, θεραπευτικών μονάδων και κέντρων κοινωνικής – επαγγελματικής επανένταξης.
Ο ΟΚΑΝΑ από την ίδρυσή του έως τον Μάρτιο του 2013 προσπάθησε να ανταποκριθεί στο διττό του ρόλο ως εθνικού συντονιστικού φορέα και ως φορέα ανάπτυξης υπηρεσιών και προγραμμάτων πρόληψης, θεραπείας και επανένταξης.
Τον Μάρτιο του 2013 με τον Νόμο 4139/2013 «περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις» οι σκοποί του Οργανισμού άλλαξαν (άρθρο 53), λόγω της θεσμοθέτησης του Εθνικού Συντονιστή (άρθρο 49).
Σύμφωνα με τον νέο Νόμο οι σκοποί του ΟΚΑΝΑ είναι:
α) η συμβολή στο σχεδιασμό, στην προώθηση, στην εφαρμογή εθνικής πολιτικής και προγραμμάτων σχετικά με την πρόληψη της χρήσης και διάδοσης των ναρκωτικών και τη θεραπεία, την επαγγελματική κατάρτιση και κοινωνική επανένταξη των εξαρτημένων από φαρμακευτικές ουσίες ατόμων,
β) η συμβολή στη μελέτη σε εθνικό επίπεδο του όλου προβλήματος των ναρκωτικών για τον εντοπισμό των συγκεκριμένων αιτίων που οδηγούν τα άτομα και ιδίως τους νέους, στη λήψη ναρκωτικών, καθώς επίσης και η συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης-Τράπεζας Πληροφοριών ως προς την εκάστοτε κατάσταση και έκταση του προβλήματος των ναρκωτικών στη χώρα,
γ) η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, κατά τρόπο ενιαίο και επιστημονικά υπεύθυνο, για τις συνέπειες από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και η ενθάρρυνση, ο συντονισμός και η εποπτεία κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος,
δ) η πρόταση και προώθηση αναγκαίων νομοθετικών, κοινωνικών και άλλων μέτρων για την πρόληψη και καταστολή του προβλήματος των ναρκωτικών,
ε) η συνεργασία με αντίστοιχους συντονιστικούς ή ερευνητικούς φορείς σε οργανισμούς και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών και η ενεργός συμμετοχή στις συναντήσεις που αυτοί οργανώνουν, με στόχο την εναρμόνιση της εθνικής πολιτικής προς εκείνη των κοινοτικών και διεθνών φορέων και,
στ)η σύνταξη εκθέσεων για την κατάσταση του προβλήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και για την πορεία των σχετικών εθνικών ερευνών και η κατάρτιση στατιστικών πινάκων με ανάλυση και αξιολόγηση αυτών και η υποβολή τους στο Υπουργείο Υγείας μαζί με προτάσεις για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων.
Για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, ο ΟΚΑΝΑ συνεργάζεται με φορείς της χώρας (συναρμόδια υπουργεία, θεραπευτικά προγράμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.) καθώς και με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας EMCDDA, Ομάδα Pompidou του Συμβουλίου της Ευρώπης, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κ.ά.) ενώ για τη μελέτη του προβλήματος των ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο, συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ).
Στον τομέα της πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, αναπτύσσει ποικίλα προγράμματα στον τομέα της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων.
γ) INDIGITAL ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ
Η InDigital Α.Ε. ιδρύθηκε το 2000 και αποτελεί μια αμιγώς Ελληνική Τεχνολογική εταιρεία που δραστηριοπιείται στο χώρο της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Εφαρμογών. Βασική αποστολή της InDigital είναι η παροχή καινοτόμων τεχνολογικών εφαρμογών σε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, έχοντας ως σκοπό την πρωτοπορία μέσω της συνεχούς έρευνας και επένδυσης σε νέες αξιόπιστες τεχνολογικές λύσεις. Ο στόχος είναι η ανάπτυξη της εταιρείας σε όλα τα επίπεδα μέσα από τη συνέπεια και αξιοπιστία των υπηρεσιών προς τοςυ συνεργάτες της. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της εταιρείας βασίζεται στην εξειδίκευσή της στον κλάδο της Πληροφορικής και στη διεύρυνση των δραστηριοτήτων της σε καινοτόμες τεχνολογίες. Για τον λόγο αυτό, συνεχώς επεκτείνει τις στρατηγικές συμμαχίες με άλλες εδραιωμένες και αξιόπιστες εταιρείες, διασμαλίζοντας έτσι την πρωτοπορία της στον τομέα δραστηριοποίησής της. Οι υπηρεσίες της είναι άκρως καινοτόμες για την ελληνική αγορά και συνεχώς επενδύει σε εξοπλισμό και λογισμικό νέων υπηρεσιών χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής. Αποτελείται από έμπειρο και καταξιωμένο προσωπικό 50 ατόμων, η πλειονότητα του οποίου εργάζεται χρόνια στην εταιρεία, με αποτέλεσμα την πλήρη εξειδίκευση για την ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των συνεργατών.
Η InDigital ερευνά και αναπτύσσει έργα πληροφορικής προσαρμοσμένα πλήρως στις απαιτήσεις του κάθε έργου-συνεργάτη καθώς είναι βασισμένα κυρίως σε ανοιχτό λογισμικό (Open Source) και εφαρμογές που αναπτύσσει η ίδια. Για κάθε έργο που αναλαμβάνει προχωράει σε πλήρη καταγραφή των απαιτήσεων και ερευνά όλες τις πιθανές τεχνολογίες ώστε να παρουσιάσει ένα άρτιο τελικό αποτέλεσμα. Οι κύριοι τομείς δραστηριότητας της περιλαμβάνουν:
- Ψηφιοποίηση αρχείων & τεχνολογίες επεξεργασίας εικόνων.
- Τρισδιάστατη ψηφιοποίηση χώρων και αντικειμένων ανεξαρτήτως μεγέθους.
- Σύστημα διαχείρισης εγγράφων και ροής εργασιών (InDMS).
- Υπηρεσία προηγμένης απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής (InSign).
- Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα παρακολούθησης & διαχείρισης πληροφοριών δημοσιότητας InNews
- Αυτόματη απομαγνητοφώνηση ιατρικών γνωματεύσεων.
- Τεχνολογία ψηφιακής επικύρωσης αποδείξεων (DRVS).
- Σύστημα διαχείρισης ακινήτων & μισθωμάτων
- Σύστηματα καταγραφής & διαχείρισης Αιτημάτων
- Ανάπτυξη πληροφοριακών συστημάτων, Web εφαρμογών, εξειδικευμένα έργα και εφαρμογές.
- Ρομποτικά συστήματα.
Η InDigital είναι πιστοποιημένη με το πλέον διαδεδομένο παγκοσμίως Πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας, το οποίο θέτει τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης της Ποιότητας, το ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001-2008. Διαθέτει επίσης το διεθνώς αναγνωρισμένο Πρότυπο Πιστοποίησης ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 27001:2013, το οποίο προσδιορίζει τις προδιαγραφές για την διαχείριση της ασφάλειας των πληροφοριών. Επιπλέον, διαθέτει το διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο πιστοποίησης συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 14001:2004. Η InDigital έχει συμμετάσχει και υλοποιήσει πληθώρα ανάλογων έργων υψηλών απαιτήσεων για τον Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα. Ενδεικτικά έργα ψηφιοποίησης και τρισδιάστατης ψηφιοποίησης:
- Τρισδιάστατη ψηφιοποίηση, δημιουργία πλατφόρμας και ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής περιήγησης για την προώθηση 10 βασικών σημείων πολιτιστικού ενδιαφέροντος (10 κάστρα) στο πλαίσιο Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Αλβανία 2007-2013» του Έργου «Networkd creation and promotion of castles – NetCastle» για την Περιφέρεια Ηπείρου/Π.Ε Θεσπρωτίας.
- Τρισδιάστατη ψηφιοποίηση εξωτερικού και εσωτερικής αίθουσας συνεδριάσεων και δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων προσαρμοσμένα στην ιστοσελίδα της, για την περαιτέρω προβολή της Ακαδημίας των Αθηνών στο διαδίκτυο. Στο πλαίσιο του Έργου υλοποιήθηκε τρισδιάστατη ψηφιοποίηση 20 αντικειμένων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.
- Ψηφιοποίηση και απεικόνιση εφαρμογών του έργου Common Religious Cultural Pathways/Corect για την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεων και Σταύρου.
- Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος ψηφιοποίησης και διάχυσης ψηφιακού περιεχομένου PRESSBOX Εκδοτική – τομέας ευρυζωνικού περιεχομένου, δράση Digi Content – S/N F2584 – ΕΣΠΑ 2007 – 2013, Ψηφιακή Σύγκλιση.
- Συλλογή, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και προβολή υλικού για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βλάχων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Εγνατία Ηπείρου .
- Ψηφιοποίηση, επεξεργασία και δημιουργία πλατφόρμας για την εμπορική εκμετάλλευση των αρχείων της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» το οποίο περιλάμβανε 300.000 σελίδες Α3.
- Ψηφιοποίηση πρωτογενών δεδομένων, σάρωση εκδόσεων 125.000 σελίδων για την μετατροπή εικόνων σε κείμενο με τη διαδικασία οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων και την κατηγοριοποίηση – διασύνδεση των ψηφιακών δεδομένων σε βάση δεδομένων και την διασύνδεση της με ειδικές ιστοσελίδες προβολής στο πλαίσιο του Έργου «Ψηφιακή Βιβλιοθήκη» της Νομικής Βιβλιοθήκης ΑΕΒΕ.
- Ψηφιοποίηση αρχείων και δημιουργία εφαρμογών προβολής προσαρμοσμένες στην υπάρχουσα ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Λάτση.