Φορείς υλοποίησης

Το έργο αποτελεί σύμπραξη 3 φορέων:

  • Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΥΕΙΣ-ΕΚΠΑ). Το ΕΥΕΙΣ-ΕΚΠΑ αποτελεί τον ανάδοχο φορέα με Επιστημονική Υπεύθυνη και Συντονίστρια του έργου την Καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας κ. Γιώτα Τουλούμη
  • Τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) με υπεύθυνο τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ.  Αθανάσιο Θεοχάρη
  • Την Ελληνική Τεχνολογική Εταιρεία InDigital Α.Ε. με υπεύθυνους τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κωνσταντίνο Ρούπτσο και τον  Αντιπρόεδρο, υπεύθυνο τμήματος Τεχνολογίας κ. Γιώργο Πιστικό.

Περιγραφή δραστηριοτήτων και ερευνητικών ενδιαφερόντων των φορέων της σύμπραξης

Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ανήκει στην Ιατρική Σχολή Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το ΕΚΠΑ είναι το μεγαλύτερο δημόσιο ΑΕΙ στην Ελλάδα και ανάμεσα στα 301-400 καλύτερα Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Το 2008-2014 το συνολικό ακαθάριστο εισόδημα από έρευνα ήταν 363.000.000€, εκ των οποίων το 26,7% αφορούσε ευρωπαϊκή επιδοτούμενη έρευνα και καινοτομία. Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), με βασικό ρόλο τη διαχείριση (διοικητική & οικονομική) όλων των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων του ΕΚΠΑ, έχει διαχειριστεί >12.000 προγράμματα. Η Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ συγκαταλέγεται στις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές παγκοσμίως, αφήνοντας πίσω της τα 2/3 των Αμερικανικών Ιατρικών Σχολών. Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής ιδρύθηκε το 1936. Λειτουργεί μεταπτυχιακά προγράμματα Βιοστατιστικής και Δημόσιας Υγείας. Σε αυτό υπηρετούν 15 μέλη ΔΕΠ και περίπου 40 επιστήμονες και τεχνικοί που εργάζονται στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων. Το ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στην επιδημιολογία λοιμώξεων και καρκίνων, περιβαλλοντική επιδημιολογία και Στατιστική Μεθοδολογία. Κάθε έτος >30 εργασίες δημοσιεύονται από τα μέλη του σε διεθνή περιοδικά με κριτές. Έχει ενεργή συμμετοχή στην έρευνα του HIV (επιδημιολογία και φυσική ιστορία της λοίμωξης και Εθνικά Προγράμματα προληπτικού ελέγχου) και των ηπατιτίδων B και C (μελέτες φυσικής ιστορίας, μοριακής επιδημιολογίας, οικονομικών υγείας και εκτίμηση μελλοντικού νοσολογικού φορτίου). 

Ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) ιδρύθηκε το 1995 (Ν2161/1993) και είναι αυτοδιοικούμενο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι κύριοι σκοποί του ΟΚΑΝΑ είναι: α) χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής για τα ναρκωτικά, β)μελέτη του προβλήματος των ναρκωτικών σε εθνικό επίπεδο, γ)πρόληψη χρήσης ναρκωτικών. Για τη χάραξη της εθνικής πολιτικής, ο ΟΚΑΝΑ συνεργάζεται με φορείς της χώρας (συναρμόδια υπουργεία, θεραπευτικά προγράμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.), καθώς και με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας EMCDDA, Ομάδα Pompidou του Συμβουλίου της Ευρώπης, Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, κ.ά.), ενώ για τη μελέτη του προβλήματος σε εθνικό επίπεδο, συνεργάζεται στενά με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (ΕΚΤΕΠΝ). Στον τομέα της πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο δίκτυο Κέντρων Πρόληψης σε όλη την Ελλάδα, ενώ παράλληλα, αναπτύσσει ποικίλα προγράμματα για τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη που καλύπτουν τις διαφορετικές ανάγκες των εξαρτημένων ατόμων.

Η INDIGITAL Α.Ε. δραστηριοποιείται στον χώρο της Πληροφορικής και της Ανάπτυξης Ηλεκτρονικών Εφαρμογών. Διαθέτει εξειδικευμένα τμήματα που καλύπτουν τις ανάγκες διοίκησης, διαχείρισης και υλοποίησης έργων Ε&Α (τμήματα: οικονομικής και εμπορικής διεύθυνσης, νομικό, λογιστήριο, διαχείρισης ποιότητας). Έχει εμπειρία στον συντονισμό και υλοποίηση εθνικών προγραμμάτων Ε&Α με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη συστημάτων πληροφορικής για την ψηφιοποίηση, διαχείριση, προβολή και τεκμηρίωση πολιτιστικού περιεχομένου. Οι δραστηριότητές της ενσωματώνουν έρευνα σε διάφορα πεδία της πληροφορικής για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών, δίνοντας έμφαση στην 3Δ ψηφιοποίηση αντικειμένων και εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και την ενσωμάτωσή τους σε εικονικά περιβάλλοντα και πολυμεσικές εφαρμογές για πολιτιστικούς, εμπορικούς ή επιστημονικούς σκοπούς. Επιπλέον, δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη τεχνολογιών αναγνώρισης φωνής (αυτόματη απομαγνητοφώνηση κειμένου), την επεξεργασία φυσικής γλώσσας, καθώς και τη ψηφιοποίηση, επεξεργασία, αποθήκευση και διαχείριση μεγάλου όγκου εγγράφων και οπτικοακουστικού υλικού. Οι εφαρμογές που αναπτύσσει απευθύνονται τόσο σε δημόσιους φορείς όσο και σε πλήθος ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Σύνδεση

Login to your account

Μετάβαση στο περιεχόμενο